atkdi3@gmail.com

atkdi3@gmail.com
Ιερος Ναός Λαοδηγητρίας(Λαγουδιανής) Οκτώβριος 27 1802 .Εγκαινιάσθηκε ο Ναός της Κυρίας ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, επονομαζομένης Λαγουδιανής της ΜεγαλουπόλεωςΘεσσαλονίκης.Κτήτωρ ήταν ο Κυρ Χρήστος Γεωργίου επονομαζόμενος Μενεξές ,εκ της Επαρχίας του Αγίου Φαναρίου(Αγράφων Θεσσαλίας) και εκ χωρίου Μεγάλα Βρανιανά ,είς μνημόσυνο γονέων του.Ο ναός που υπήρξε κατά την βυζαντινή περίοδο "καθολικό" γυναικείου μοναστηριού πήρε το ονομά του απο τον κτήτορά του Λαγουδιάτο που έζησε το 14ο αιώνα,λίγο αργότερα που οι μοναχοί Βλατάδες ίδρυσαν την ομώνυμη μονή της οποίας η Παναγία Λαγουδιανή υπήρξε "μετόχι".Η παράδοση θέλει την Παναγία Λαγουδιανή να παίρνει το όνομά της απο ένα λαγό που κρύφτηκε σε μια τρύπα για να σωθεί απο κυνηγό,και έγινε η αιτία να βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ογλαίτισας ή Τριχερούσας.Στον ίδιο τότε χώρο κτίστηκε ο ναός της Παναγίας. Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ονομαζόταν "μοναστήρι των λαγών".Ο ναός ονομαζόταν επίσης Λαοδηγήτρια μάλλον απο μία φράση του Μητροπολίτη Ευσταθίου που μνημονεύει τον 12ο αιώνα "η πάναγνος Θεομήτωρ η παρ'ημίν του οδηγείν επώνυμος".Η Οδηγήτρια θεωρήθηκε ως η γυναίκα προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης μαζί με τον 'Αγιο Δημήτριο

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ 

(ΣΤΟ ΜΠΑΛΟΥΚΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ)


 Το 450 μ.Χ, ένας  βυζαντινός  στρατιώτης, που ονομάζονταν Λέοντας,έκανε βόλτες σε ένα δασάκι στα μέρη της Κωνσταντινούπολης,ξάφνικα  είδε  μπροστά  
του   τυφλό  άνθρωπο και  του  ζήτησε  λίγο  νερό  γιατι 
διψούσε.Ο Λέοντας  είπε  οτι θα του βρει  νερό. Έψαξε  στο  δάσος  για  να  βρει  νερό  αλλά  μάταια  και  έτσιεπέστρεφε  λυπημένος.Ακουσε  μια  γυναικεία  φωνή  να  του  λέει:
«Ου  χρεών  σε Λέων αγωνιάν το  γαρ  ύδωρ  εγγύς»,  δηλαδή,
«Δεν  χρειάζεται Λέων  να  αγωνιάς να  άγχεσαι να  στεναχωριέσαι 
  το  νερό  είναι  δίπλα  σου».
Και πάλι  ακούει  τη  φωνή  τηνάγνωστη  να  τον   προστάζει: 
«Λέων  βασιλιά πάρε  αποτο  νερό  αυτό  και  δώσε  να  πιει 
να  ξεδιψάσει  ο  τυφλός  άνθρωπος  και  κάτι ακόμα άλειψε 
μεαυτό  τα  μάτια  του  και  αμέσως  θα  καταλάβεις  ποια  είμαι  εγώ που  σου  μιλώ». 
Έτσι έκανε και ο Λέοντας  και  αμέσως  ο τυφλός είδε 
Αλλά  ταυτόχρονα  άνοιξαν και  τα  μάτια του  Λέοντα ο οποίος τώρα κατάλαβε πως εκείνη η φωνή που του μιλούσε ήταν της Παναγίας που έκανε αυτό το θαύμα και του μίλησε και πως επίσης,σε Εκείνην τη Μεγαλόχαρη, οφείλεται και το μεγάλο θαύμα της θεραπείας του τυφλού.
baloykli55.JPG Θαύμα είναι και  η  εύρεση  της πηγής  του  σωτήριου  αυτού  νερού. Αλλά  θαύμα ειναι  και η επαλήθευση  της  προσφώνησης  από  την Παναγία,  του  Λέοντα , ως  βασιλιά. Διότι  πράγματι  ο Λέων,   το 486μ.Χ,  ανέβηκε  στον  θρόνο  της  Βυζαντινής  αυτοκρατορίας  ως  Λέων  ο  Α΄ ο  Θράξ,  ο επονομαζόμενος  και  Μακέλλης(457-474),  και  τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας ως Άγιο τον τιμά στις 20 του Ιανουαρίου. Αμέτρητα  τα  θαυμάσια  σου  Παναγία  μας.
        Ο  Λέων ως  αυτοκράτορας  πλέον θα  αναγείρει  
επί  της  θαυματουργής  πηγής θαυμάσιο Ναό  αφιερωμένο 
 στην  Παναγία  τη  Ζωοδόχου  Πηγή  για  να  θυμίζει  τις  δωρεές 
 της  Θεοτόκου προς  εκείνον  αλλά  και  όλες  τις  μεγάλες  ευεργεσίες  της προς  το  γένος  των  ανθρώπων
      Στην  θαυματουργή  πηγή   αυτού  του  ιερού  Ναού,  
βρήκε  τη  γιατρειά   και  ο  αυτοκράτορας Ιουστινιανός  ο  Α΄,  ο  Λέοντας  ο  ΣΤ΄ ο  Σοφός,  η  γυναίκα  του,  Αγία  βασίλισσα  Θεοφανώ,  ο Ρωμανός  Α΄ ο  Λεκαπηνός  και  η  γυναίκα  του,  ο Πατριάρχης  Στέφανος (886-912),  ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων  Ιωάννης (964-966),  αλλά  και  πλήθος  ακόμη,  άρχοντες  και  απλοί  άνθρωποι  εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι  και  νεκρό  ανέστησε  το  αγιασμένο  νερό  της  Ζωοδόχου  Πηγής.
mpaloykli44.jpg
         Το  Ναό  της  Ζωοδόχου  Πηγής,  γκρέμισαν  οι  Τούρκοι 
για  να  φτιάξουν   με  τα  υλικά  του  το  τέμενος  του  Σουλτάνου  Βαγιαζήτ. Οι  χριστιανοί  στη  θέση  αυτή  έχτισαν ένα  παρεκκλήσι  και  αργότερα  ένα  πιο  μεγάλο  Ναό (1835). 
      Αυτού  του  ιερού  Ναού  της  Υπεραγίας  Θεοτόκου  της Ζωοδόχου  Πηγής,
  τα  εγκαίνια  εορτάζει  η  Εκκλησία  μας την  Παρασκευή  της  Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα).
     Ο  Ναός  αυτός  έμεινε  γνωστός  στην  ιστορία  ως  το αγίασμα  του   «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ»  στα  τουρκικά σημαίνει  ψάρι  και  η  παράδοση  μας  λέει  πως  εκεί  δίπλα 
στο  αγίασμα,  στις  29  Μαΐου  1453  ένας  καλόγερος τηγάνιζε  ψάρια,  όταν  κάποιος  
του  έφερε  την  είδηση  πως πήραν  την  Πόλη  οι  Τούρκοι. Ο  καλόγερος  απάντησε  πως  μόνο  αν  τα  ψάρια  που  τηγάνιζε έφευγαν  απ΄ το  τηγάνι  και  έπεφταν  μέσα  στο  αγίασμα  θα  πίστευε  ότι  έγινε  κάτι  τέτοιο. Και πραγματικά  τα  ψάρια  ζωντάνεψαν  και  έπεσαν  μέσα  στην   πηγή  του  αγιάσματος. Μέχρι  σήμερα  μέσα στην  δεξαμενή  της  Ζωοδόχου  Πηγής διατηρούνται  ψάρια  και  μάλιστα  σαν να είναι μισοτηγανισμένα  απο την μια πλευρά.
      Πέρα  όμως από θρύλους  και  παραδόσεις,  
η  Παναγία  μητέρα  του  Χριστού  και  μητέρα  πάντων των  χριστιανών, 
παραμένει  για  όλους  μας  η  Πηγή  της  Ζωής,  καθότι  Εκείνη  έφερε  τη  Ζωή,
το Χριστό  στον  κόσμο,  ελπίδα  και προστασία  μας, «καταφυγή τε σκέπη  και  αγαλλίαμα». Απολυτίκιον  Ζωοδόχου  Πηγής
     Ήχος  α΄
Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι  
πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω  εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι  Χριστώ,  σωθήναι  τας  ψυχάς  ημών.
Μεγαλυνάριον
      Ύδωρ το ζωήρυτον της Πηγής, μάννα το προχέον,  τον αθάνατον δροσισμόν το νέκταρ το Θείον την ξένην άμβροσίαν το μέλι το εκ πέτρας, πίστει τιμήσωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: